sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Moskovanpata


Moskovanpataa söin pataa ensimmäisen kerran noin 16 vuotta sitten. Tätini teki sitä muuttopäivän ruuaksi, kun muutimme tähän taloon. Hän oli löytänyt reseptin jostakin lehdestä. Talkooväki herkutteli, kun kaikki tavarat oli saatu kannettua sisään. Saipa ruuan laittanut tätini silloin uuden kutsumanimen: Moskovanpata-täti. Se on säilynyt käytössä

Olen tainnut kerran tehdä pataa sen jälkeen ja nyt tein sitä toisen tätini 80-vuotisjuhliin lähimpien saapuessa juhlistamaan päivää. Meidän suku on aina nauttinut hyvästä ruuasta, niin nytkin. Vaikka itse sanonkin. 

Pataruoka vaatii aikaa, mutta sen voi valmistelujen jälkeen jättää kypsymään uuniin ja touhuta muita hommia sillä välillä.

Kirjaan tähän 6 hengen annoksen, tein sen reilusti isompana tilaisuutta varten. Moskovanpadan resepti löytyy useasta eri blogista, varsinkin lihan määrä vaihtelee niissä.

1 kg naudan paistia
3 sipulia
3 venäläistä suolakurkkua
voita
3 rkl hunajaa
2 tl mustapippuria myllystä
ripaus chipotle chiliä
3 rkl vehnäjauhoja
2 dl voimakasta lihalientä
170 g Aurajuustoa
240 g smetanaa

Kuori ja hienonna sipulit. Kuutioi kaksi suolakurkkua. Sulata voi padassa, lisää sipulit ja kuullota ne. Lisää hunaja ja suolakurkkukuutiot. Sekoittele anna kypsyä vielä viitisen minuuttia. Nosta pata sivuun ja peitä kannella.

Esilämmitä uuni 200 asteeseen.

Kuutioi paisti ja ruskista pienissä erissä. Lisää hieman vehnäjauhoja jokaisen lihasatsin päälle ja pyörittele sekaan. Kumoa pataan. Huuhtele lopuksi pannu tilkalla vetta ja kaada liemi pataan. 

Lisää lihalilemi ja sekoita. Murusta Aurajuusto joukkoon ja sekoita, kunnes se on sulanut. Lusikoi smetana joukkoon ja sekoita. Peitä pata kannella ja nosta se uuniin. Alenna lämpö tunnin kuluttua 150 asteeseen ja anna hautua vielä pari tuntia. 

Nosta padan kansi pois ja jätä pata vielä hetkeksi uuniin, jotta pintaan tulee väriä. Kuutioi viimeinen suolakurkku ja ripottele kuutiot pataan koristeeksi. Tarjoile keitettyjen perunoiden tai perunalumen kera. Uunijuurekset ovat erinomainen lisäke tälle ruualle. Ja sopiva näin helmikuulla. 

Moskovanpata on niin maukasta, että sitä syö ihan liikaa. Venäläiset suolakurkut tuovat hapokkuuden, hunaja makeutta ja Aurajuusto antaa oman arominsa. Pitkään hautunut paisti suorastaan sulaa suussa. Erinomaista talviruokaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti