torstai 2. helmikuuta 2017

Turskaa ja mustajuurtaTaas kerran kokkasin yhden reseptin Gill Mellerin kirjasta Gather. Tällä kertaa kalaa ja mustajuurta. Onnistuin saamaan Suomenlahdelta pyydettyjä turskafileitä ja löysin myös tammikuun sesonkituotteena markkinoitua mustajuurta. En ole aiemmin kokannut mustajuurta, turskaa kyllä. Turskaa olen jopa ollut joskus muinoin itse juksaamassa Espoon edustalla. En pistäisi pahaksi uusintareissua. Turskan sijasta voit käyttää jotain muuta (valkoista) kalaa.

Tämä ruoka tulee vähällä vaivalla, vaatii vain pitkän haudutusajan. Sen ajan voi käyttää muihin hommiin. Tein meille kahdelle puolikkaan annoksen, mutta laitan tähän neljän hengen annoksen. Saamani turskafileet olivat pieniä, noin 75 grammaisia ja siksi varasin niitä kaksi syöjää kohti. Vähensin reseptissä ollutta voin määrää.

800 g mustajuurta kuorittuna
100 g voita 
4 valkosipulin kynttä
puolikkaan sitruunan kuori 
sitruunamehua
nippu timjamin oksia
2 dl kasvislientä
4 turskafilettä, n. 150 g/kpl
suolaa ja mustapippuria myllystä

Esilämmitä uuni 150 asteeseen.

Huuhdo, kuori ja paloittele mustajuuri uunivuokaasi sopiviksi pätkiksi. Asettele ne uunivuoan pohjalle, ripottele päälle pieneksi kuutioitu voi ja ohueksi siivutetut valkosipulin kynnet. Raasta sitruunankuori päälle, puristin myös puolikkaan sitruunan mehun joukkoon, vaikkei sitä reseptissä ollutkaan. Kaada kasvisliemi päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Peitä uunivuoka tiiviisti foliolla ja laita uuniin kahdeksi tunniksi. Käy kerran pari ravistelemassa vuokaa haudutuksen aikana. 

Oi mitkä tuoksut uunista alkoivat tulla! Kun mustajuuret ovat hautuneet 2 tuntia, nosta vuoka uunista. Nosta uunin lämpö 200 asteeseen. 

Mausta turskafileet suolalla ja pippurilla yltympäriinsä ja nosta ne mustajuurien päälle. Nosta vuoka takaisin uuniin ja paista noin 15 minuuttia, että kalat kypsyvät. Nosta uunista ja tarjoile. Lusikoi mausteista voita kalojen päälle ja nauti. Ei ollut ainoastaan hyvän tuoksuista, vaan myös erittäin maistuvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti