maanantai 13. maaliskuuta 2017

Mademuhennos


Sain naapurilta pienehkön mateen, joten pääsin kuin pääsinkin tekemään muhennoksen tänä talvena. Ostin taannoin kaupasta mateen, myyjä tarjoutui nylkemään sen. Otin tarjouksen vastaan, vaikka olinkin valmistautunut sen itse tekemään. Kotiin päästyäni otin mateen esiin. Homma päättyi heti alkuunsa, koska sappirakko oli mennyt nylkemisen ja sisäelinten poistamisen yhteydessä rikki. Kala oli värjäytynyt vihreäksi. Jäi käyttämättä. Palautin sen kauppaan, ilmoitin etten ko. kalaa valmista ruoaksi. En halunnut uutta madetta tilalle, koska ei enää tehnyt mieli. Sain silloin korvaukseksi siikaa.

Tämä annos on kahdelle, mikä riittää meidän huushollissa. Tuplaa se, jos tarvitset ruokaa neljälle.

n. 300 g nyljettyä madetta
1 dl vettä
1 dl kuivaa valkoviiniä
½ nippua persiljaa
½ nippua tilliä
laakerinlehti
muutama kokonainen maustepippuri
muutama kokonainen valkopippuri
suolaa
nokare voita
1 pienen pieni sipuli
2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl sitruunamehua
1 dl kermaa
muskottipähkinää 

Leikkaa made muutaman sentin paloiksi. Kuumenna vesi ja viini kiehuvaksi, lisää persilja, tilli, laakerinlehti, pippurit ja suola. Lisää kalanpalat ja anna kiehua 6-7 minuuttia. Nosta kalanpalat pois ja keitä lientä hieman kokoon. Siivilöi liemi.

Perkaa kala irti ruodoista. Jätä ne odottamaan. 

Hienonna sipuli. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää jauhot ja pyörittele sipulin joukkoon. Kaada siivilöity liemi päälle. Keitä viitisen minuuttia, jotta kastike kypsyy. Lisää sitruunamehu ja kerma. Mausta muskottipähkinällä. Lisää kalapalat. Anna niiden kuumentua, älä kypsennä pitkään, ettei ne muutu kumimaiseksi. 

Tarjoile keitettyjen perunoiden tai perunalumen kera. Koristele tillillä/persiljalla. Nauti. Kyllä tuoreesta kalasta tehty ateria on hyvää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti