keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Tomaatti-bataatti-pekonikeitto


Tämän keiton tein eräänä arkipäivänä, kun en ollut etukäteen miettinyt mitä pöytään mieheni kotiutuessa laittaisin. Tutkailin pakastimen ja jääkaapin sisältöä ja totesin, että voisin saada uudenlaisen keiton aikaiseksi. Miltä se maistuu, jäi nähtäväksi. Joskus nämä kaapintyhjennyskeitot jäävät itseltäni syömättä.

Käytin keittoon itse tekemääni tomaattikastiketta, mutta sen voi korvata paseeratulla tomaatilla. Paseerattua tuo kastikeenikin on, mausteita siinä on eri lailla kuin kaupan hyllystä löytyvässä tomaatissa. Viime vuonna saimme tomaatteja runsaasti sekä omasta kasvihuoneesta että ruokaosuuskunnasta. Pekonikin oli itse suolattua, minun piti joulun alla kokeilla River Cottagen kurssilta saamaani ohjetta pekonin suolaukseen. Sitä on vielä viipaleina pakastimessa, joten sitä käytin. Hyvää Benjamin possua. Kaupasta hankittu paketti korvaa sen.

Yritän kirjata käyttämäni aineet tähän, en ollut ajatellut tätä julkaista, mutta mieheni kysyi lautasen tyhjennettyään, että kai minä tämän bloggaan?

reilu 100 g pekonia
1 isohko sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
reilu litra paseerattua tomaattia
1 pieni bataatti
2 dl kermaa
2-3 rkl vehnäjauhoja
yrttejä makusi mukaan 
suolaa ja pippuria

Suikaloi pekoni pieniksi paloiksi. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuori ja paloittele bataatti. 

Käytä paksupohjaista kattila. Pistä pekoni kylmään kattilaan, nosta levylle. Hämmennä, jotta pekonista irtoaa rasvaa. Pienennä lämpöä ja lisää joukkoon sipuli- ja valkosipuliviipaleet. Kypsennä niitä muutama minuutti hiljalleen sekoittaen. Älä anna ruskistua. 

Lisää paseerattu tomaatti ja bataattilohkot. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla kunnes bataatti on pehmeää. Mausta haluamillasi yrteillä. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Kyllä, ne pekoninpalat siellä seassa. 

Sekoita vehnäjauhot kerman joukkoon ja lisää se kattilaan. Käytä sauvasekoitinta sekoittaaksesi keiton kunnolla. Näin ei jauho jää paakuiksi. Kuumenna uudelleen ja anna kypsyä muutama minuutti. Tarkista suola ja mausta pippurilla. Pekonissa on suolaa, joten sitä ei välttämättä tarvitse lisätä.

Nosta kuuma keitto pöytään ja tarjoile leivän kera. Hyvää arkiruokaa. Tosin mieheni ehti vahingossa todeta, että onpahan kasvissosekeitto hyvää. Muistutin häntä pekonista. Tällaista kaapintyhjennyskeittoa teen toistekin, maistui myös minulle. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti