sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Veriappelsiinimarmeladi


Tein alkuviikosta veriappelsiinimarmeladia. Löysin sauvajyväsen vinkistä veriappelsiineja, jotka olivat melkoisen punaisia. Resepti on River Cottage Handbook No.2 -kirjasta, joka on Pam The Jam Corbinin kirjoittama. Muokkasin sitä hieman.

Annos on iso, saat noin 2,5 kiloa marmeladia. Varaa siis riittävästi purkkeja. Tämä marmeladi on työläs, mutta maku palkitsee.

1 kg veriappelsiineja
1 dl sitruunamehua
1 kg hillosokeria
1 kg ruokosokeria

Varaa iso kulho, vähintään 3 litraa. Teroita veitsi. 

Harjaa veriappelsiini puhtaaksi. Leikkaa ne kahtia ja purista mehu puolikkaista. Laita kulhoon odottamaan. 

Leikkaa appelsiinipuolikkaat vielä kahteen osaan ja irrota kalvot. Leikkaa kuoret (myös valkoinen osa) niin ohuiksi viipaleiksi kuin kykenet. Tämä on se työläin vaihe. Miten ihmeessä sitä onkaan niin paljon. Lisää kuoriviipaleet mehun joukkoon. 

Kun kaikki on kulhossa, lisää sinne 2,5 vettä. Jätä pöydälle peitettynä yön yli tai maksimissaan 24 tunniksi. 

Kaada kulhon sisältö isoon (5 l) paksupohjaiseen kanttilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja jätä hiljalleen poreilemaan 2,5 tunniksi. Tänä aikana kuoret pehmenevät ja liemestä on haihtunut noin kolmannes.

Lisää sokerit ja sitruunamehu. Sekoita, kunnes sokeri on sulanut ja anna kiehua 20-30 minuuttia. Jos omistat sokerilämpömittarin, käytä sitä ja tarkista, että marmeladi saavuttaa 105 asteen lämpötilan. Jos et omista sokerilämpömittaria, laita lautanen pakastimeen 15 minuutiksi. Nosta se pöydälle ja laita lusikallinen marmeladia kylmälle lautaselle. Vedä sormi marmeladin läpi. Jos lautaselle jää vana sormesi jäljiltä, marmeladi on valmista.

Anna jäähtyä hetki ja kaada puhtaisiin, kuumiin purkkeihin ja sulje heti. Anna jäähtyä. Tarjoa esimerkiksi paahtoleivän päällä. Käytä marmeladi 2 vuoden kuluessa. 

Marmeladi oli enemmän tumman oranssia kuin punaista. Hedelmien kuoret olivat pääsääntöisesti oransseja, joten siinä lienee syy. Kuten kuvasta näkyy, ei kaikki hedelmät olleet punaisia sisältäk. Ps. hedelmiä tarvitaan enemmän kuin kuvassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti