torstai 30. maaliskuuta 2017

Jerk-broileri


Emme ole syöneet kanaa tai broileria kuukausiin. Nyt tilasin munataksista niittybroilerin, koska teki mieli vaihtelua. Reseptin löysin River Cottage A to Z -kirjasta (yllättävää). Jerk on karibialainen mausteseos, jota taitaa saada valmiina maustehyllystäkin. Mutta tein ohjeen mukaan. Enkä katunut.

1 broileri (n. 1,75 - 2 kg)
lasillinen valkoviinistä

Jerk-mausteseos:
1 rkl kokonaisia maustepippureita
1 rkl kokonaisia mustapippureita
timjamin lehtiä (pieni nippu oksia)
4 kevätsipulia
4 valkosipulin kynttä
1-2 chiliä
1 rkl tummaa sokeria tai hunajaa
2 rkl soijakastiketta
1 limetti (kuoriraaste ja mehu)
hyppysellinen suolaa

Ota esille uunivuoka, johon broileri mahtuu.

Varaa joko sauvasekoittimen astia tai korkea kulho ja tee mausteseos sinne. Hienonna pippurit morttelissa. Nypi timjaminoksista lehdet. Paloittele kevätsipulit. Kuori valkosipulin kynnet, pilko pienemmäksi. Poista siemenet chilistä ja pilko pienemmäksi. Pese ja kuivaa limetti. Raasta limetin kuori ja purista mehu. Lisää suola. Sekoita sauvasekoittimella mausteseos tahnaksi. 

Vedä broilerin siivet ja koivet ulospäin, jotta lämpö pääsee paremmin kiertämään. Hiero mausteseos broileriin ja jätä broileri huoneenlämpöön maustumaan. Esilämmitä uuni 180 asteeseen.

Nosta vuoka uuniin ja paista 30 minuuttia. Lisää lasillinen viiniä vuokaan ja jatka paistamista 50-60 minuuttia. Kana on kypsää, jos koipi irtoaa helposti. Jos ei, jatka paistamista vielä 10 minuuttia. Kun broileri on kypsä, nosta se uunista ja jätä lepäämään peitettynä noin 15 minuutiksi. 

Keitä lisäksi riisiä tai kuten minä spelttiä. Kypsennä paketin ohjeen mukaan ja lisää joukkoon loppuvaiheessa purkillinen kidneypapuja.

Valuta paistoliemi broilerin sisältä ja sekoita vuoassa olevan liemen kanssa kastikkeeksi. 

Olipa maukasta! Uunista tuli houkuttelevat tuoksut paiston aikana ja nälkä kasvoi. Tästä annoksesta sai 8 annosta. Ensin söimme koivet ja siivet. Ruokailun jälkeen irrotin lihat luista ja pilkoin ne. Kaadoin kastikkeen päälle ja lämmitin sitä seuraavilla kerroilla. Teen varmasti toistenkin.

Kuvan olisi voinut ottaa toisestakin suunnasta, mutta tässä tämä kuitenkin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti