torstai 30. maaliskuuta 2017

Jerk-broileri


Emme ole syöneet kanaa tai broileria kuukausiin. Nyt tilasin munataksista niittybroilerin, koska teki mieli vaihtelua. Reseptin löysin River Cottage A to Z -kirjasta (yllättävää). Jerk on karibialainen mausteseos, jota taitaa saada valmiina maustehyllystäkin. Mutta tein ohjeen mukaan. Enkä katunut.

1 broileri (n. 1,75 - 2 kg)
lasillinen valkoviinistä

Jerk-mausteseos:
1 rkl kokonaisia maustepippureita
1 rkl kokonaisia mustapippureita
timjamin lehtiä (pieni nippu oksia)
4 kevätsipulia
4 valkosipulin kynttä
1-2 chiliä
1 rkl tummaa sokeria tai hunajaa
2 rkl soijakastiketta
1 limetti (kuoriraaste ja mehu)
hyppysellinen suolaa

Ota esille uunivuoka, johon broileri mahtuu.

Varaa joko sauvasekoittimen astia tai korkea kulho ja tee mausteseos sinne. Hienonna pippurit morttelissa. Nypi timjaminoksista lehdet. Paloittele kevätsipulit. Kuori valkosipulin kynnet, pilko pienemmäksi. Poista siemenet chilistä ja pilko pienemmäksi. Pese ja kuivaa limetti. Raasta limetin kuori ja purista mehu. Lisää suola. Sekoita sauvasekoittimella mausteseos tahnaksi. 

Vedä broilerin siivet ja koivet ulospäin, jotta lämpö pääsee paremmin kiertämään. Hiero mausteseos broileriin ja jätä broileri huoneenlämpöön maustumaan. Esilämmitä uuni 180 asteeseen.

Nosta vuoka uuniin ja paista 30 minuuttia. Lisää lasillinen viiniä vuokaan ja jatka paistamista 50-60 minuuttia. Kana on kypsää, jos koipi irtoaa helposti. Jos ei, jatka paistamista vielä 10 minuuttia. Kun broileri on kypsä, nosta se uunista ja jätä lepäämään peitettynä noin 15 minuutiksi. 

Keitä lisäksi riisiä tai kuten minä spelttiä. Kypsennä paketin ohjeen mukaan ja lisää joukkoon loppuvaiheessa purkillinen kidneypapuja.

Valuta paistoliemi broilerin sisältä ja sekoita vuoassa olevan liemen kanssa kastikkeeksi. 

Olipa maukasta! Uunista tuli houkuttelevat tuoksut paiston aikana ja nälkä kasvoi. Tästä annoksesta sai 8 annosta. Ensin söimme koivet ja siivet. Ruokailun jälkeen irrotin lihat luista ja pilkoin ne. Kaadoin kastikkeen päälle ja lämmitin sitä seuraavilla kerroilla. Teen varmasti toistenkin.

Kuvan olisi voinut ottaa toisestakin suunnasta, mutta tässä tämä kuitenkin. 

torstai 16. maaliskuuta 2017

Omena-stout-hunajapiiras


Resepti siirretty Ullan leipomuksia -blogiin, johon se oli alunperint tarkoitettu. 
http://ullanleipomukset.blogspot.fi/2017/03/omena-stout-hunajapiiras.html

maanantai 13. maaliskuuta 2017

Mademuhennos


Sain naapurilta pienehkön mateen, joten pääsin kuin pääsinkin tekemään muhennoksen tänä talvena. Ostin taannoin kaupasta mateen, myyjä tarjoutui nylkemään sen. Otin tarjouksen vastaan, vaikka olinkin valmistautunut sen itse tekemään. Kotiin päästyäni otin mateen esiin. Homma päättyi heti alkuunsa, koska sappirakko oli mennyt nylkemisen ja sisäelinten poistamisen yhteydessä rikki. Kala oli värjäytynyt vihreäksi. Jäi käyttämättä. Palautin sen kauppaan, ilmoitin etten ko. kalaa valmista ruoaksi. En halunnut uutta madetta tilalle, koska ei enää tehnyt mieli. Sain silloin korvaukseksi siikaa.

Tämä annos on kahdelle, mikä riittää meidän huushollissa. Tuplaa se, jos tarvitset ruokaa neljälle.

n. 300 g nyljettyä madetta
1 dl vettä
1 dl kuivaa valkoviiniä
½ nippua persiljaa
½ nippua tilliä
laakerinlehti
muutama kokonainen maustepippuri
muutama kokonainen valkopippuri
suolaa
nokare voita
1 pienen pieni sipuli
2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl sitruunamehua
1 dl kermaa
muskottipähkinää 

Leikkaa made muutaman sentin paloiksi. Kuumenna vesi ja viini kiehuvaksi, lisää persilja, tilli, laakerinlehti, pippurit ja suola. Lisää kalanpalat ja anna kiehua 6-7 minuuttia. Nosta kalanpalat pois ja keitä lientä hieman kokoon. Siivilöi liemi.

Perkaa kala irti ruodoista. Jätä ne odottamaan. 

Hienonna sipuli. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää jauhot ja pyörittele sipulin joukkoon. Kaada siivilöity liemi päälle. Keitä viitisen minuuttia, jotta kastike kypsyy. Lisää sitruunamehu ja kerma. Mausta muskottipähkinällä. Lisää kalapalat. Anna niiden kuumentua, älä kypsennä pitkään, ettei ne muutu kumimaiseksi. 

Tarjoile keitettyjen perunoiden tai perunalumen kera. Koristele tillillä/persiljalla. Nauti. Kyllä tuoreesta kalasta tehty ateria on hyvää!

sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Veriappelsiinimarmeladi


Tein alkuviikosta veriappelsiinimarmeladia. Löysin sauvajyväsen vinkistä veriappelsiineja, jotka olivat melkoisen punaisia. Resepti on River Cottage Handbook No.2 -kirjasta, joka on Pam The Jam Corbinin kirjoittama. Muokkasin sitä hieman.

Annos on iso, saat noin 2,5 kiloa marmeladia. Varaa siis riittävästi purkkeja. Tämä marmeladi on työläs, mutta maku palkitsee.

1 kg veriappelsiineja
1 dl sitruunamehua
1 kg hillosokeria
1 kg ruokosokeria

Varaa iso kulho, vähintään 3 litraa. Teroita veitsi. 

Harjaa veriappelsiini puhtaaksi. Leikkaa ne kahtia ja purista mehu puolikkaista. Laita kulhoon odottamaan. 

Leikkaa appelsiinipuolikkaat vielä kahteen osaan ja irrota kalvot. Leikkaa kuoret (myös valkoinen osa) niin ohuiksi viipaleiksi kuin kykenet. Tämä on se työläin vaihe. Miten ihmeessä sitä onkaan niin paljon. Lisää kuoriviipaleet mehun joukkoon. 

Kun kaikki on kulhossa, lisää sinne 2,5 vettä. Jätä pöydälle peitettynä yön yli tai maksimissaan 24 tunniksi. 

Kaada kulhon sisältö isoon (5 l) paksupohjaiseen kanttilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja jätä hiljalleen poreilemaan 2,5 tunniksi. Tänä aikana kuoret pehmenevät ja liemestä on haihtunut noin kolmannes.

Lisää sokerit ja sitruunamehu. Sekoita, kunnes sokeri on sulanut ja anna kiehua 20-30 minuuttia. Jos omistat sokerilämpömittarin, käytä sitä ja tarkista, että marmeladi saavuttaa 105 asteen lämpötilan. Jos et omista sokerilämpömittaria, laita lautanen pakastimeen 15 minuutiksi. Nosta se pöydälle ja laita lusikallinen marmeladia kylmälle lautaselle. Vedä sormi marmeladin läpi. Jos lautaselle jää vana sormesi jäljiltä, marmeladi on valmista.

Anna jäähtyä hetki ja kaada puhtaisiin, kuumiin purkkeihin ja sulje heti. Anna jäähtyä. Tarjoa esimerkiksi paahtoleivän päällä. Käytä marmeladi 2 vuoden kuluessa. 

Marmeladi oli enemmän tumman oranssia kuin punaista. Hedelmien kuoret olivat pääsääntöisesti oransseja, joten siinä lienee syy. Kuten kuvasta näkyy, ei kaikki hedelmät olleet punaisia sisältäk. Ps. hedelmiä tarvitaan enemmän kuin kuvassa.


keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Tomaatti-bataatti-pekonikeitto


Tämän keiton tein eräänä arkipäivänä, kun en ollut etukäteen miettinyt mitä pöytään mieheni kotiutuessa laittaisin. Tutkailin pakastimen ja jääkaapin sisältöä ja totesin, että voisin saada uudenlaisen keiton aikaiseksi. Miltä se maistuu, jäi nähtäväksi. Joskus nämä kaapintyhjennyskeitot jäävät itseltäni syömättä.

Käytin keittoon itse tekemääni tomaattikastiketta, mutta sen voi korvata paseeratulla tomaatilla. Paseerattua tuo kastikeenikin on, mausteita siinä on eri lailla kuin kaupan hyllystä löytyvässä tomaatissa. Viime vuonna saimme tomaatteja runsaasti sekä omasta kasvihuoneesta että ruokaosuuskunnasta. Pekonikin oli itse suolattua, minun piti joulun alla kokeilla River Cottagen kurssilta saamaani ohjetta pekonin suolaukseen. Sitä on vielä viipaleina pakastimessa, joten sitä käytin. Hyvää Benjamin possua. Kaupasta hankittu paketti korvaa sen.

Yritän kirjata käyttämäni aineet tähän, en ollut ajatellut tätä julkaista, mutta mieheni kysyi lautasen tyhjennettyään, että kai minä tämän bloggaan?

reilu 100 g pekonia
1 isohko sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
reilu litra paseerattua tomaattia
1 pieni bataatti
2 dl kermaa
2-3 rkl vehnäjauhoja
yrttejä makusi mukaan 
suolaa ja pippuria

Suikaloi pekoni pieniksi paloiksi. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuori ja paloittele bataatti. 

Käytä paksupohjaista kattila. Pistä pekoni kylmään kattilaan, nosta levylle. Hämmennä, jotta pekonista irtoaa rasvaa. Pienennä lämpöä ja lisää joukkoon sipuli- ja valkosipuliviipaleet. Kypsennä niitä muutama minuutti hiljalleen sekoittaen. Älä anna ruskistua. 

Lisää paseerattu tomaatti ja bataattilohkot. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla kunnes bataatti on pehmeää. Mausta haluamillasi yrteillä. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Kyllä, ne pekoninpalat siellä seassa. 

Sekoita vehnäjauhot kerman joukkoon ja lisää se kattilaan. Käytä sauvasekoitinta sekoittaaksesi keiton kunnolla. Näin ei jauho jää paakuiksi. Kuumenna uudelleen ja anna kypsyä muutama minuutti. Tarkista suola ja mausta pippurilla. Pekonissa on suolaa, joten sitä ei välttämättä tarvitse lisätä.

Nosta kuuma keitto pöytään ja tarjoile leivän kera. Hyvää arkiruokaa. Tosin mieheni ehti vahingossa todeta, että onpahan kasvissosekeitto hyvää. Muistutin häntä pekonista. Tällaista kaapintyhjennyskeittoa teen toistekin, maistui myös minulle. 


perjantai 3. maaliskuuta 2017

Mausteinen porkkanasalaatti


Seuraan Instagramissa mm. Ottolenghia ja viime viikonloppuna siellä oli linkki Guardianin sivulta löytyviin resepteihin. Ottolenghin resepteihin tutustuin taannoin ystäväni Jonathanin vinkistä ja olen käynyt Lontoossa syömässä Ottolenghin delissä ja hänen lippulaivaravintolassa Nopissa. Molemmilla kerroilla poistunut tyytyväisenä. Jo kuva Instagramissa näytti hyvältä, joten piti ne reseptit käydä tutkimassa. Tämä porkkanasalaatti oli testattava heti. En osta talvisaikaan juurikaan vihreää salaattia, tomaatteja ja kurkkua. Ne kun eivät kuulu talveen. Juureksia syömme monessa muodossa. 

Tämän salaatin ainekset löytyivät kotoa minttua lukuunottamatta. Se oli lisättävä ostoslistalle. Ohjeessa on myös appelsiininkukkavettä salaatinkastikkeeseen,  mutta myös maininta siitä, esteistä kannata neljännesteelusikallisen vuoksi pullollista hankkia. Alkuperäisessä reseptissä käytetään korianteria, mutta allergian vuoksi joudun korvaamaan tuoreen korianteria lehtipersiljalla. 

650 g porkkanoita
2 appelsiinia
1/2 valkosipulin kynsi
50 g pistaasipähkinöitä
iso nippu tuoretta korianteria (lehtipersiljaa)
pieni nippu tuoretta minttua

kastike:
3 rkl oliiviöljyä 
(1/4 tl appelsiininkukkavettä)
2 tl hunajaa
1,5 tl jeeran siemeniä
1 sitruuna (kuori ja mehua)
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Kuori porkkana ja raasta karkeaksi raasteeksi. Kuori appelsiinit ja irrota lohkot. Leikkaa lohkot muutamaksi pahaksi. Purista valkosipulin kynnen puolikas. Kuori, paahda ja murskaa pistaasipähkinät. Irrota lehdet yrteistä ja silppua ne. Sekoita ainekset. 

Tee kastike. Mittaa öljy ja hunaja pieneen purkkiin. Paahda jeering siemenet ja hienonna ne morttelissa. Pese ja kuivaa sitruuna. Raasta kuori hienoksi ja purista mehu. Lisää kuoriraaste ja 3 rkl mehua purkkiin, samoin hienonnettu jeera. Mausta suolalla ja pippurilla. Sulje purkki ja ravista kastikeaineet. Kaada kastike kulhoon ja sekoita salaatti, jotta kastike maustaa sen tasaisesti.  

Olipa ihanan maukas ja  mehukas salaatti. Jeera, valkosipuli ja sitruuna toivat oman ulottuvuuden. Tämä on aivan muuta kuin perinteinen porkkanaraaste,  johon on lisätty appelsiinia.