sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Paimenen paistos uusin maustein


Olemme viikon verran syöneet kala- ja kasvisruokia. Tiedän, ettei se ole pitkä aika, mutta pakkaspäivinä alkoi tuntua siltä, että olisi mukava päästä lihapatojen ääreen. Lähdin etsimään lammasreseptiä ja yllättäen (!) sellainen löytyi River Cottage A to Z -kirjasta. Paimenen paistos pohjois-afrikkalaisin maustein löytyi Hugh Fearnley-Whittingstallin kirjoittamasta lammasosuudesta. Tartuin siihen, se kuulosti hyvin täyttävän toiveeni. Jauhettua lammasta oli hieman reseptissä mainittua vähemmän, mutta sitäkin parempaa, Omppu Tontun ihanaa luomulammasta. Lisäsin porkkanan ja sipulin määrää, jottei annos pienene. Kasvisten osuus lisääntyi, mikä on aina hyvä asia. Suluissa alkuperäisessä reseptissä ollut määrä.

2 rkl oliiviöljyä 
3 keskikokoista sipulia (2)
4 keskikokoista porkkanaa (2)
400 g jauhettua lammasta  (500 g)
3 valkosipulin kynttä 
1 punainen chili, käytin kuivatun jalapenon
3/4 säilötyn sitruunan kuorta 
2 laakerinlehteä
1 tl hakattua, tuoretta rosmariinia
2 tl jauhettua jeeraa
2 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua kanelia
8 kuivattua aprikoosia (6-8)
400 g tölkki kuorittuja tomaatteja
suolaa ja mustapippuria

500 g jauhoisia perunoita
500 g myskikurpitsaa
2 rkl luonnonjukurttia
loraus oliiviöljyä

Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja kuutioi porkkanat. Kuumenna 2-litraisessa kattilassa ruokalusikallinen oliiviöljyä ja lisää sipulit ja porkkanat. Kypsennä silloin tällöin sekoittaen vajaa 10 minuuttia. Kuumenna paistinpannulla ruokalusikallinen oliiviöljyä ja ruskista jauheliha kahdessa erässä. Lisää kattilaan kasvisten joukkoon. Lisää hienonnettu chili, raastetut valkosipulin kynnet, hienonnettu säilötyn sitruunan kuori, yrtit ja mausteet. Kuutioi aprikoosit ja lisää ne kattilaan. Murskaa tomaatteja hieman ja lisää ne kattilaan. Huuhtele tölkki ja kaada vesi kattilaan. Peitä kattila kannella ja anna kypsyä hiljalleen poreillen noin 40 minuuttia. Tarkista maku, mausta suolalla ja pippurilla. Nosta sivuun odottamaan.

Esilämmitä uuni 200 asteeseen. 

Kastikkeen kypsyessä kuori ja pilko perunat. Kuori kurpitsa, poista siemenet ja leikkaa kuutioiksi. Laita perunat ja kurpitsat kattilaa, lisää vettä niin että ne peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi, lisää suola. Anna kiehua noin 15 minuuttia, kaada vesi pois. Anna hetki jäähtyä ja soseuta. Lisää 2 rkl jukurttia ja loraus oliiviöljyä, sekoita tasaiseksi. Muusi on kauniin oranssia.

Tästä annoksesta tulee iso vuoallinen, mutta tein sen kahteen 20 cm pyöreään vuokaan. Lusikoi kastike vuokaan (vuokiin) ja päällystä peruna-kurpitsasoseella. Nosta uuniin ja paista noin 25 minuuttia tai kunnes kuplii kunnolla. 

Tarjoile haluamasi salaatin kera. Meillä syötiin paistettua valkokaalia. Paistoin kaalin pannussa lampaan ruskistuksesta ylijääneessä rasvassa ja lisäsin hieman voita. Ei näytä kovin kauniilta, mutta maistui hyvälle. 

Miten mahtavasti tämä liharuoka sopi hangessa ulkoilun jälkeen, vaikkei pakkasta ollutkaan. Mausteiselle lampaalle antoi chili ja säilötty sitruuna kivasti potkua. Todella maukasta, onneksi annos on iso, siitä saa syödä vielä pari kertaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti