sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Savuturska-maissikeitto



Vietettiin eilen ystävien kanssa kokkauspäivä. Aloitettiin lounaan valmistamisella ja syötiin, jotta jaksetaan kokata lisää. Ruuanlaittoruokaa siis. Tämä keitto oli lounaamme. Meillä Suomessa ei saa kaupasta savustettua turskaa, mutta tarjolla oli tällä kertaa Ruotsin puolella pyydettyä turskaa fileinä. Ruuanlaitto alkoi siis savustuksella. Ohuet fileet eivät kauaa savustuksessa ole, joten keitto valmistui nopeasti.

Tämäkin resepti on Gill Mellerin kirjasta Gather. Vaihdoin alkuperäisessä reseptissä olleen koljan turskaan, koska sitä ei ole saatavilla. Korianterin vaihdoin lehtipersiljaan, koska olen tuoreelle korianterille allerginen. 

4 munaa
nokare voita
1 rkl oliiviöljyä
1 iso purjo
2 valkosipulin kynttä
2 maissintähkää
4 dl kasvis- tai kalalientä
2 dl kuohukermaa
noin 250 g savustettua turskaa (voit käyttää myös jotain vaaleaa järvikalaa)
iso nippu lehtipersiljaa
suolaa ja pippuria

Aloita turskafileiden savustuksella. Olin suolannut fileet edellisenä päivänä, joten ne olivat valmiina savustuslaatikkoon. Kalat ovat kypsiä noin 10 minuutissa. Keitä munia 6 minuuttia ja aseta odottamaan. 

Halkaise purjo ja huuhtele huolellisesti. Leikkaa puolikkaat viipaleiksi. Käytä paksupohjaista kattilaa, kuumenna voinokare ja oliiviöljy ja lisää purjo. Kuori ja viipaloi valkosipulin kynnet ja lisää joukkoon. Alenna lämpö ja hämmennä, älä anna purjon palaa. Anna kypsyä 10 minuuttia. Leikkaa jyvät maissintähkistä ja lisää ne kattilaan liemen kera. Anna kuumentua, jos käytät esikypsennettyjä maisseja. Jos taas käytät tuoretta, anna kypsyä toiset 10 minuuttia. Lisää kerma ja kuumenna taas kiehuvaksi. 

Paloittele kala ja hakkaa persilja silpuksi. Lisää kala ja persiljasilppu kattilaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna.

Kuori ja halkaise munat ja nosta ne keiton päälle muutamaksi minuutiksi lämpiämään. Annostele keitto lautasille tai kulhoihin, kaksi munanpuolikasta kullekin. Koristele persiljalla. Tarjoile heti hyvän leivän kera. 

Keitto oli lempeän makuinen, maissi antaa makeutta. Suolainen savukala antaa oman ihanan makunsa. Kaikenkaikkiaan erinomainen kokonaisuus.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti