perjantai 30. joulukuuta 2016

Kalapaistos


Kalapaistos on maukasta ruokaa. Sitä voit muutella sen mukaan, mitä kaloja ja mereneläviä on saatavilla tai haluat käyttää. Minä käytin tällä erää koljaa, lämminsavulohta ja katkarapuja. Tämä annos on vähintään kuudelle. 

1,5 kg jauhoisia perunoita
300 g vaaleaa kalaa, esim. turskaa tai koljaa
300 g savustettua kalaa, esim. lohta
200 g katkarapuja
pinaattia (käytin pakastettua)
4 munaa 
50 g voita
4 dl maitoa
3 dl kala- tai kasvislientä
50 g vehnäjauhoja
muskottipähkinää raastettuna
2 laakerinlehteä
2 tl sinappijauhetta
½ sitruunan mehu
lehtipersiljaa
50+50 g juustoraastetta (esim. cheddaria)

Kuori ja pilko perunat. Keitä ne suolatussa vedessä kypsiksi. Keitä munia 7 minuuttia. 

Tee kastike. Käytä tähän kalalientä, jos voit. Minulla on ongelma kalaliemen kanssa, niin kalojen ystävä kuin olenkin. En vaan ole vielä maistanut sellaista, joka ei tökkisi. En edes kesällä River Cottagen kurssilla. Siispä minä käytän kasvislientä, ne maistuvat (kuten lihaliemetkin). Mutta siihen kastikkeen tekoon: sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Lisää maito ja liemi vähitellen ja sekoita koko ajan, kunnes alkaa hiljalleen kuplia. Lisää laakerinlehdet. Vähennä lämpöä. Anna kypsyä hiljalleen noin 10 minuuttia. Mausta sinappijauheella, suolalla, pippurilla ja sitruunan mehulla. Ripottele 50 g juustoraastetta kastikkeen joukkoon ja sekoita kunnes juusto sulaa. Lisää lopuksi hakattu persilja. Nosta sivuun liedeltä.

Esilämmitä uuni 200 asteeseen.

Paloittele kalat ja laita ne noin 30 x 30 cm uunivuoan pohjalle. Lisää katkaravut ja sulatettu pinaatti. Jos käytät tuoretta pinaattia, kiehauta se ensin. Leikkaa kuoritut munat lohkoiksi ja lisää ne kalapalojen joukkoon. Poista laakerinlehdet kastikkeesta ja kaada kastike kalojen päälle. 

Soseuta perunat ja lisää hieman maitoa tarvitessa. Lusikoi muusi vuokaan ja koristele pinta haarukan vedoin. Raasta päälle vielä 50 g juustoa. Paista 45-60 minuuttia, nosta uunista ja anna hetki levätä. Tarjoile kasvisten kera. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti