keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Steak & ale -piiraat


Taas palaan brittiresepteihin, mutta tällä kertaa tämä ei ole River Cottagen ohjeita. Eikä tämä oli ihan aito englantilainenkaan, koska jouduin tekemään pienen kermalisäyksen kastikkeeseen. Olin unohtanut kuinka suolaista käyttämäni luomulihaliemi on. Jotain tarvitsi taittamaan tuota suolaisuutta ja kaapissa oli tilkka kermaa jäljellä. Jätän sen kuitenkin pois reseptistä, koska se ei siihen kuulu.

Englantilaiset syövät paljon erilaisia piiraita. Suosikkini on steak&kidney pie, mutta tiedän ettei munuaiset ole kovin monen herkkua enkä sitä ainakaan nyt tänne kirjoita. Tein näitä piiraita isänpäiväviikon loppuna sukulointireissulla. Oli jo pitkään tehnyt mieli jotain piirasta.

Piiraan täyte tehdään ensin. Englantilaiset käyttävät herkkusieniä tähän täytteeseen, minä korvasin ne kuivatuilla suppilovahveroilla. Sen valmistuttua tehdään piirastaikina, koska se täytyy käsitellä lämpimänä. Tässä ohjeessa on kuumavesitaikina, se on helppo ja nopea tehdä. 

800 g naudan kulmapaistia
3 sipulia
2 valkosipulin kynttä
voita paistamiseen
5 dl tummaa olutta, stoutia tai portteria
2,5 dl lihalientä
2-3 timjaminoksaa
2 laakerinlehteä
2-3 kourallista kuivattuja suppilovahveroita
suolaa ja pippuria

taikina:
2 dl vettä
200 g voita
500 g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 munaa, joista toisen keltuainen voiteluun

Leikkaa liha pienehköiksi paloiksi. Kuori ja hienonna sipulit sekä valkosipulin kynnet. Sulata voi pannulla ja ruskista lihapalat pienissä erissä. Nosta lihanpalat kattilaan odottamaan. Kuullota sipulit ja lisää ne lihapalojen seuraksi. Kaada päälle olut ja lihaliemi. Lisää timjaminoksat ja laakerinlehdet. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla hiljalleen  puoli tuntia. Lisää hienonnettu valkosipuli sekä kuivatut suppilovahverot ja jatka hauduttamista vielä 15 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Huomioi lihaliemen suola! Nosta kattila liedeltä.

Esilämmitä uuni 200 asteeseen.

Tee taikina. Mittaa vesi ja voi toiseen kattilaan, kuumenna kunnes voi on sulanut. Lisää 
vehnäjauhot, joihin olet sekoittanut suolan. Sekoita taikinaa ensin vaikka nuolijalla, mutta käytä käsiäsi heti kun voit. Erota toisesta munasta valkuainen ja keltuainen, jätä keltuainen voitelua varten. Lisää muna ja valkuainen taikinaan, sekoita. Kumoa taikina pöydälle ja vaivaa se tasaiseksi. Tämän taikinan kanssa täytyy toimia nopeasti, jäähdyttyään se on vaikea kaulia.

Tämän piiraan voi tehdä noin 22-senttiseen piirakkavuokaan (tai voit tehdä yksittäisiä piiraita kuten minä tein). Kauli 2/3 taikinasta reilusti vuoan pohjan kokoiseksi levyksi ja vuoraa piirasvuoka taikinalla. 

Poista timjamin oksat ja laakerinlehdet lihamuhennoksesta. Kumoa muhennos piirasvuokaan. Jos nestettä jää yli, käytä se ylimääräisenä kastikkeena. Monet haluavat kastiketta lisäksi. 

Kauli lopusta taikinasta kansi piiraan päälle. Tee kanteen 1-3 reikää, jotta höyry pääsee haihtumaan. Nosta kansi piiraan päälle ja painele reunat tiiviisti kiinni. Voitele kansi keltuaisella ja nosta uuniin. Paista 30-40 minuuttia, kunnes taikina on kypsää ja piiras on saanut kauniin värin.

Tarjoile perunoiden (kuvassa perunalunta), porkkanoiden ja herneiden kanssa. Jos sitä nestettä jäi, nosta se tarjolle myös. Nauti kuumana, mutta varo polttamasta suutasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti